SEXUALITAT EN ELS ADOLESCENTS.

PERCEPCIÓ
L'adolescència es percep com una època tempestuosa i emocionalment agressiva, plena d'enfrontaments entre els adults i els joves, sobretot dins de la família. Es considera una etapa en què es produeix el desenvolupament físic i els canvis emocionals més forts i ràpids en la història de cada persona.
GENERALITATS DE L'ADOLESCÈNCIA
Es generen canvis que inicien aproximadament als 11 anys en les dones i els 13 en els homes. Els canvis hormonals comencen anys abans i poden donar lloc a períodes d'inquietud i mal humor. Les nenes senten els canvis abans que els nens.
Els joves es fan més alts i comencen a rasurar o presenten la regla. A aquesta edat comencen a pensar ia sentir de forma diferent.
Els primers desacords amb els adults apareixen quan els adolescents comencen a desenvolupar els seus punts de vista i amb freqüència no són compartits pels seus pares i amb altres grans. Els pares possiblement se sentin rebutjats i fins i tot desplaçats, i en cert sentit ho són.
Els adolescents s'esforcen per ser independents i volen provar noves coses i noves situacions de vida.
ASSUMINT RISCOS
És el moment d'aprenentatge sobre el seu entorn i els permet trobar el seu lloc en aquest.
En l'etapa que es troben els joves es presenten les primeres experiències amb la beguda, amb drogues o el fumar generalment té lloc en companyia d'altres joves, per a ells això es considera que és normal i necessari per poder aprendre.
La possibilitat de l'ús de drogues s'ha de revisar en observar canvis sobtats i greus en la conducta com: trastorns del caràcter, canvis sobtats en l'alimentació, trastorns de son, dificultat per complir les seves responsabilitats socials i personals; problemes escolars sobtats, etc.
Entre els problemes a què s'enfronta l'adolescent hi ha els emocionals, es considera que 4 de cada 10 en algun moment es senten tristos i arriben a plorar i han desitjat allunyar-se de tot i de tots, això es pot considerar una lleu depressió, en alguns dels casos arriba a agreujar i fins i tot deriva en conductes suïcides. De manera òbvia, poden aparèixer fòbies i atacs de pànic.
Els estudis recents han demostrat que els problemes emocionals de l'adolescent no solen ser reconeguts ni tan sols pels seus familiars o amics.
Altres dels problemes a què s'enfronten els adolescents són els relacionats amb els canvis físics, els quals són preocupants per a ells, especialment per als que són tímids. A l'altre extrem, les preocupacions es presenten en forma de presumpció excessiva sobre la seva capacitat sexual i sobre les seves experiències.
A Mèxic actualment els joves tenen la seva primera experiència sexual als 13 o 14 anys. Els riscos més greus per a ells són el VPH i la SIDA i en tercer lloc els embarassos no desitjats.
La pràctica sexual i les relacions de risc repetitives sense protecció són símptoma de problemes emocionals. Reflecteixen un estil de vida al límit, els adolescents que assumeixen aquests riscos tendeixen a assumir en altres facetes de la vida.
També hi ha problemes conductuals, els adolescents i les seves famílies solen queixar cada un de la conducta de l'altre. L'experiència suggereix que els adolescents tenen una major probabilitat de tenir problemes si els seus pares no saben on són. Es requereixen els acords de tipus familiar i cal que els pares preguntin sobre el que estan vivint i com se senten els adolescents. És de molta importància que els adolescents no se sentin jutjats pels seus pares, ja que això interromp la comunicació efectiva amb ells.
Els que van a l'escola i presenten problemes de rendiment, són generalment infeliços a casa i se senten frustrats. Solen passar el seu temps amb altres que se senten de la mateixa manera. Aquest és el "Principi d'agrupament" entre els joves.
El sobrepès és una causa freqüent d'infelicitat, unit al problema d'imatge i baixa estima que es produeix per l'obesitat. Cada dia és més freqüent trobar joves amb desordres alimentaris.
En l'adolescència no són del tot recomanables les dietes, ja que l'adolescent té pressa pel canvi ia més és impulsiu pel procés hormonal en què es troba, la qual cosa agreuja la situació. És molt més útil per a ells introduir-los en el que serà un estil de vida.
Els joves passaran per una etapa de confusió i infelicitat que els permet experimentar els canvis necessaris per adaptar-se a una nova forma de viure i relacionar-se amb el seu medi ambient.
Un factor d'ajuda per a l'adolescent és que els pares estiguin d'acord entre si sobre com estan manejant les coses i recolzar l'un a l'altre.
Les normes a casa han de ser clares i es han de ser sensible al que es pot negociar o no, això permet que tots en la família sàpiguen en quina situació es troben, i han de ser aplicades amb justícia i de forma consistent.
Els joves només recorreran als seus pares si saben que aquests no els critiquen, sermonegen o menyspreen. Això és una cosa que confon molt als pares, els quals se senten amb els atributs per "educar" i s'oblida fàcilment que la crítica no educa. Escoltar és el fonamental.
Els que se senten confosos o alterats emocionalment per períodes de temps de més de 2 mesos - depressió persistent, ansietat, problemes amb l'alimentació o conductes difícils - generalment necessiten ajuda extra. Cal recórrer a un professional de la salut, reconeixent que hi ha coses que no són atendibles amb un consell familiar.
De manera general podem afirmar que cada adolescent és un individu, amb personalitat única i amb interessos propis, amb els seus gustos i disgustos.
SEXUALITAT ADOLESCENT.
És més fàcil determinar quan comença l'adolescència que quan acaba els canvis en les proporcions del cos i en l'assoliment de la maduresa sexual. En la nostra cultura, l'adolescència és l'etapa intermèdia entre la infantesa i l'adultesa.
En la dona desenvolupa rodonesa i força dels malucs per augment de teixit adipós i eixamplament d'aquestes, acompanyat d'un total desenvolupament dels pits o mames, a més, hi ha un augment en la seva capacitat de fertilitat.
En l'home es genera l'eixamplament de les espatlles, que fan veure els malucs més estretes i un augment del desenvolupament de la musculatura que permet el desenvolupament d'aptituds motores gruixudes.
Sexualment es considera que la dona presenta maduresa pel començament de la menstruació, i en els homes per la producció de semen, encara que el concepte de maduresa és només biològic.


En els homes apareix el borrissol facial, corporal i púbic, mentre que la veu es fa més greu. En les dones apareix el borrissol corporal i púbic, els pits augmenten i els malucs s'eixamplen.
DESENVOLUPAMENT SOCIAL
L'objectiu social de l'adolescent és l'evolució des d'una persona dependent fins a una altra independent, la identitat li permeti relacionar-se amb altres d'una manera autònoma.
Les amistats compleixen en aquesta etapa variades funcions, com el desenvolupament de les habilitats socials, com a ajuda per enfrontar les crisis i els sentiments comuns, ajuda a la definició de l'autoestima i estatus.
DESENVOLUPAMENT BIO PSICOSOCIAL SEXUAL
La sexualitat es presenta com una força interna que no és fàcil de definir ni de controlar, l'adolescent se sent impulsat fora de si mateix, sense saber on ni com però ho sent, és la tendència sexual que fortament el porta a buscar el plaer .
Les característiques que valoren els adolescents són la bellesa, la voluptuositat, la sensibilitat, la pressa que entre d'altres provoquen sovint angoixa per impur dels seus desitjos com si l'instint sexual normal no fos la mateixa puresa.
És característic de l'adolescència la recerca de l'amor platònic, somiador, inabastable amb el qual cada nit anem al llit sota l'eterna complicitat dels llençols.
En aquesta etapa s'aconsegueix el primer amor real, ja que es busca, per les característiques internes i estètiques de la parella, el benestar de l'altre, en aquesta etapa s'uneix el desig sexual a l'amor, comprenent l'acte sexual com una expressió d'aquest.
Alguns sostenen que les diferències de caràcter entre homes i dones són producte biològic innat, però el procés de socialització és responsable de l'adquisició, formació i desenvolupament de la majoria dels rols socials, incloent els sexuals.
Els principals agents de socialització que influeixen en la identitat sexual assolida són la família, els mitjans de comunicació, el grup de pares i el sistema educatiu.
L'estereotip de gènere implica costos psicològics, implica limitacions per al desenvolupament d'algunes característiques de la personalitat. Els homes i dones es desenvolupen "incompletament" en les seves capacitats, desitjos i possibilitats, darrere de "ser" el que la societat espera que siguin.
La masturbació és molt freqüent entre els adolescents i amb majorment en els homes, encara que les dones fantasiegen més.
L'enamorament és una vivència pròpia de l'adolescència. Es considera com un aprenentatge eròtic natural de l'edat, permet el desenvolupament personal així com el coneixement de l'altre sexe.
L'embaràs adolescent generalment és no desitjat i es produeix amb més freqüència en estrats socials baixos. El pare generalment és un adult jove, però en els últims anys ha augmentat el nombre de pares adolescents.
Entre els símptomes psicològics presentats per les joves mares estan irritabilitat, malsons, cefalees de tensió, angoixa focalitzada en el part i benestar del nen, humor depressiu.
El primer cicle menstrual comença endins, on no es pot veure. Quan un òvul surt lliure del teu ovari.
El període o regla, generalment no es va a veure o sentir la resta del cicle, de manera que el sagnat és l'indicador que ha passat el cicle.
La pubertat és l'època en la vida quan el cos canvia de mirar-se com un nen a veure's com un adult. El primer senyal és quan els testicles es posen més grans i com un any després, el penis augmenta de grandària, i el borrissol púbic comença a créixer.
Mentre es creix, algunes parts (especialment les mans i cames) creixen amb més rapidesa que les altres, la qual cosa farà que se sentin maldestres.
S'inicien els somnis eròtics. Mentre es dorm, el penis s'endureix, i es ejacula, o si és el cas, es lubrica i s'arriba a l'orgasme per mitjà de somnis.
Finalment direm que entre els 17 i 19 anys. Es consolida la identitat ("un sap qui és, que vol i on va"). Malauradament la majoria dels adolescents arribaran a la consolidació amb moltes imposicions dels seus pares, el quals no s'adonen que no deixen créixer amb llibertat els seus fills.