Aprèn a escoltar



El principi d'una conversa és bàsic, un emissor transmet un missatge i un receptor ho recull, és a dir un parla i un altre escolta. Però moltes vegades això no és així, normalment el que passa és que una persona parla i l'altra espera, ansiosament, el seu torn per parlar també. Davant d'aquesta afirmació podem entendre que la majoria de persones no escolten amb la intenció d'entendre el missatge, sinó de contestar.

La tendència és arreglar les coses precipitadament amb una resposta ràpida, que pot ser una sentència o un consell. No analitzem ni diagnostiquem adequadament les paraules de l'altra persona, acció que segurament faria que la entenguéssim millor. Hem de recordar, com a principi bàsic que: Primer intentarem comprendre per després ser compresos.

Aprendre a escoltar ens facilités a tenir més èxit en la nostra vida personal i professional. Davant aquesta virtut desenvoluparem relacions més profundes i millor enteniment de la nostra realitat professional.

Donarem unes pautes per millorar l'hàbit d'escoltar:

1. Sigues el reflex de l'altra persona: Còpia l'acció postural de l'altra persona. Actua com si fossis el seu reflex, això et permetrà posar-te en el seu lloc i entendre més profundament els sentiments que van units a les seves paraules.

2. Escolta activament: perdre'ns en el que anem a dir i no en el que l'altre diu és molt fàcil. Hem d'escoltar activament i centrar-nos en l'altre:

· Repeteix el que l'altra persona diu al teu cap. Aprèn el significat de les seves paraules.

· Intenta resumir el que escoltes, replanteja les seves frases i treu el concepte bàsic d'elles.

· Intenta trobar el missatge principal de les paraules de l'altre conversador.

3. Molt important, cal centrar-se en l'altre: Moltes vegades ens centrem en nosaltres mateixos i no en el missatge de l'altra persona. Estem pensant quina serà la nostra resposta més que en el que escoltem. Ens hem d'interessar pel nostre interlocutor i en el que diu. Hem de ser bons oients i animar a l'altra persona a parlar d'ella.

4. Planteja preguntes: a tots ens agrada que en una conversa ens preguntes, a més de facilitar el flux d'informació donen un clar referent que estem escoltant. Això sí, no hem d'interrompre el flux de la conversa.

5. Para atenció al teu llenguatge corporal: Cal parar atenció al que diuen les nostres paraules i el nostre cos:

· Contacta visualment amb l'altra persona, no perdis la mirada en l'infinit. Una bona tècnica és centrar en el seu front o en un sol ull.

· Somriu, però sense que sembli caricaturesc. Si estem excessivament seriosos, pot semblar que estem enfadats o que no prenem la suficient atenció.

· Utilitza mots crossa, és a dir frases que indiquen a l'altre que li estàs escoltant com: ... entenc!, O assenteix amb el cap.

· Botiga a inclinar cap a l'altra persona i, sobretot, no parlis amb l'altra persona completament tancat a ella, com amb les cames i els braços creuats.

6. "Sense interrupcions": No interrompis a l'altra persona, deixa que parli i fes-ho tu sol quan ella hagi acabat. Normalment la tendència és a contestar ràpidament, Mossega't la llengua i espera que t'arribi el torn. Recorda el que sent quan et interrompen. No tindràs més raó per no deixar que l'altre s'expressi lliurement.

7. No jutgis: La regla és bàsica, oi que no ens agrada que ens jutgin quan parlem? Doncs no ho hem de fer nosaltres. L'escolta ha de ser oberta i hem de reconèixer que l'altra persona s'està expressant i, per tant, concedir la llibertat que es mereix.