La piràmide més gran del món




Quan es parla de piràmides immediatament una persona pensa a Egipte. Allà encara estan aquestes, les úniques supervivents de les 7 meravelles del món antic. Possiblement la figura arquitectònica més famosa del planeta és la necròpolis de Gizeh amb la esfinx i les seves piràmides, una d'elles, amb gairebé 150 metres d'alçada va arribar a ser l'edifici més alt de la humanitat durant mil lennis.

Piràmide de Cholula.

No obstant això, s'ha revelat que la majoria de les piràmides del planeta no es troba en el 'vell' món sinó en el 'nou'. Per cada una d'Egipte hi ha unes deu fetes pels Mayas.

És més, nous descobriments permeten asseverar que a Mesoamèrica hi ha almenys dos piràmides que superen en volum a qualsevol de les fetes pels faraons.
La de Cholula (prop de la capital mexicana), tot i que té només 55 metres d'alt, té una base que és 5 vegades més gran que la major de Gizeh, ja que mesura 400 X 400 metres.
No obstant això, recentment s'ha detectat les dimensions de l'urbs del Mirador, a la frontera entre Mèxic i Guatemala, la qual, si bé avui jeu coberta de mala herba, pot ser que sigui el major edifici fet pels nostres avantpassats.

A el Mirador hi ha piràmides sobre piràmides. Una d'aquestes (la de Danta) mesura 72 metres d'alt però el seu volum és de 280,000 m3, uns 200,000 m3 més que la de Gizeh.
En el seu últim número la prestigiosa revista Smithsonian sosté que aquest complex té gairebé 100 milions de peus cúbics de roca i farciment. Aquesta construcció en si és tan descomunal que duplica el centre de Los Angeles i de moltes altres metròpolis modernes.

Algunes especulacions creien que les piràmides o civilitzacions americanes van haver d'haver tingut les seves arrels en emigrants del Mig Orient i fins i tot d'un continent submergit i fins d'altres planetes. No obstant això, s'ha demostrat que els antics amerindis van aconseguir grans proeses sense contacte transcontinental.

Les piràmides del Nord Noi de Lima voregen els 5,000 anys d'antiguitat, precedint a la majoria de les d'Egipte. Aquestes es van crear no per honrar emperadors o guerrers, sinó com a temples de pau que promovien l'intercanvi entre pescadors i agricultors.
Tant aquestes com les piràmides mesoamericanas tenen tècniques molt diferents de construcció. Al Nil s'utilitzaven roques de desenes o centenars de tones mentre que a la costa peruana es va usar argila o xarxes amb pedres, i a Amèrica Central es va emprar roques menors i estuc.

Mentre les piràmides del Nil tenien puntes i entrades internes secretes i eren mausoleus per als seus caps, les de Mesoamèrica tenien límits aplanats i escalinates obertes doncs servien de plataformes on els sacerdots es comunicaven amb les multituds. Les maies eren temples que imitaven el seu sagrat lloc originari basat en una muntanya amb una cova i rius subterranis.
El més increïble del Mirador és que aquesta és almenys un miler d'anys més antiga de la nostra era i del que es pensava que era la cultura maia. Fa almenys 3 mil lennis els maies van desenvolupar la seva pròpia escriptura abans de l'alfabet romà, cirílico o àrab que avui es fa servir en tot Occident.

Text escrit per Isaac Bigio de diariosigloxxi.com