Com podem recordar els somnis?


Guia per recordar els somnis. Encara que fóssim capaços de tenir somnis lúcids cada dia (o més bé totes les nits), aquesta capacitat tan meravellosa no ens seria de cap utilitat si quan ens despertessim, els haguéssim oblidat. Per això, i perquè abans d'aprendre a volar cal saber caminar, en aquesta lliçó aprendrem diverses tècniques que ens serviran per recordar els nostres somnis cada nit.

Moltes persones neguen tenir la capacitat de somiar. No obstant això, com han demostrat estudis científics realitzats amb electroencefalogrames, tothom somia entre quatre i sis vegades per nit. La diferència entre unes persones i altres, rau només en la capacitat de recordar aquests somnis.

El somni segueix unes pautes de comportament cíclic. Es divideix en dues fases, fase NO-REM i fase REM, que és durant la qual es somia. Aquests cicles duren aproximadament una hora i mitja, i en cada cicle, la proporció de fase REM és progressivament superior.

També hem de saber que només és possible recordar-se dels somnis si ens despertem enmig d'una fase REM o immediatament després.

Per exemple, si dormim vuit hores exactament, i els nostres cicles de son han començat: el primer, al adormir, el segon a l'hora i mitja, a les tres hores el tercer, a les quatre hores i mitja el quart, a les sis hores el cinquè, ia les set hores i mitja el sisè, passarà que ens despertarem abans que comenci la nostra sisena fase REM (que ocupa els vint últims minuts del cicle), i ens serà molt difícil recordar alguna cosa. No cal dir que per a cada persona, la durada dels cicles de son és lleugerament diferent, els quals, poden variar entre una hora i mitja i dues hores.

La primera lliçó que hem d'extreure és que potser els nostres horaris de dormir i despertar poden impedir recordar els nostres somnis. Si això passés, avançar o retardar el despertador entre un quart d'hora i mitja hora, hauria de resoldre el problema.

Fins i tot, si no tinguéssim la més mínima flexibilitat sobre el nostre horari nocturn, podem recordar els nostres somnis cada nit, simplement, concentrant en despertar, intentant recordar el que hem somiat. És molt important que sigui el primer en el que pensem. Si deixem que algun altre pensament o preocupació es coli, perdrem el record dels nostres somnis.

Quan anem a adormir, és fonamental mentalitzar bé que, res més despertar, el primer que farem, serà recordar els nostres somnis. Ens ho podem repetir cinquanta o cent vegades cada nit, o fins que ens quedem adormits. Si ens mentalitzem prou bé, descobrirem que, al llarg de la nit, ens despertem de manera natural quatre o cinc vegades, una vegada al final de cada període REM. Això li passa a tothom però per manca de mentalització, no ens adonem sovint. A cada un d'aquests petits despertars ens aturarem a recordar el que acabem de somiar.

A partir d'avui i fins al final del curs, portarem un DIARI dels nostres somnis. És molt important tenir al costat del llit un quadern i un bolígraf. Aquest quadern servirà exclusivament com a diari dels nostres somnis. Només despertar-nos, tant al final de la nit com al mig d'ella, farem memòria i apuntarem al diari, tot el que hem somiat amb el màxim grau de detall. Fins i tot, si només recordem una olor, un color o una paraula, ho apuntarem al diari.

Portar un diari de somnis és fonamental i imprescindible per aconseguir el control dels mateixos. En poques setmanes observarem que cada vegada els somnis que escrivim, tenen major longitud i nombre de detalls. En una paraula, amb el diari (i només amb el diari) arribarem a recordar, diàriament, els nostres somnis.