iFlanagan 2010



Qui és el Flanagan?

Flanagan és un adolescent barcelonès aparentment com qualsevol altre: els seus pares li demanen ajuda al bar familiar, la seva germana li dóna una mà quan pot, els seus companys d'institut li demanen favors...

Aparentment. Perquè hi ha una diferència substancial: el Flanagan és detectiu. I ningú va dir que ser detectiu fos fàcil.Els científics creuen que és pràcticament impossible que algú cometi un crim i no en deixi cap rastre.

Qualsevol cabell, empremta dactilar, fil de roba, document o resta de productes químics poden ser decisius si els científics els recullen i els investiguen.

Aquest document examina els seus mètodes i explica el treball dels experts forenses.

HuellaDact

LES EMPREMTES DACTILARS

Les empremtes dactilars són úniques de cada persona. Actualment són la forma d'identificació més extesa del món. Hi ha tres tipus d'empremtes dactilars. La "corba" pertany a un 65% de la població, l' "espiral" a un 30% i per últim l' "arc", al 5% restant. Per descobrir-les a l'escena del crim actualment els forenses utilitzen un làser portàti que recorre la zona il.luminant-les de manera fluorescent.


LES EMPREMTES GENÈTIQUES

L'ADN (o DNA en anglès) és el codi d'informació genètica que conté cada cèl.lula, que presenta la tan coneguda forma d'una cadena de mol.lècules. No hi ha dos ADNs iguals, excepte si hi ha bessons univitel.lins, és a dir, idèntics. L'ADN es pot trobar a una gota de sang, un cabell o un troç de roba, mitjançant un complicat procés que el converteix en radiactiu.


LES EMPREMTES FÍSIQUES, PETJADES I EINES

Es poden treure moltes conclusions de les marques que es deixen. Per exemple, si entra un lladre a una casa pot deixar senyals a les portes i finestres o empremtes a la terra tova d'un jardí. Ja des de 1786 es realitzen motlles de petjades per comparar-les amb el calçat dels sospitosos i identificar-los.

HerramientasForenses

ELS CABELLS I LES FIBRES DE LA ROBA

Perdem cabells contínuament, així com fibres de la roba, per tant és molt difícil que no es quedi cap resta, que no deixem cap rastre a l'escena del crim. El mètode més comú per descobrir-les és l'espectometria, que consisteix en una font d'infrarrojos que travessa un teixit i en dóna les millors dades sobre la seva composició.


En resum, la investigació criminal consisteix en recollir informació, classificar-la i utilitzar-la per resoldre un crim. La informàtica, que processa moltes dades en molt poc temps és una gran ajuda, i actualment s'ha convertit en l'eina clau per a la investigació.


BIBLIOGRAFIA D'INTERÈS:

· Graham, Ian. "Investigación Criminal". Barcelona, 1996. Ed. Edelvives.