L'ATLANTIDA DE VIC.


Nit de joia. Diada de Sant Jordi del 2010. Després d'una laboriosa cursa contra rellotge, Vic ha inaugurat una de les joies de la corona de la legislatura: el teatre l'Atlàntida, el Centre d'Arts Escèniques d'Osona. Ha obert les portes un imponent edifici als antics vivers de Can Tortadès. Un lloc destinat a ser un nou centre de la capital d'Osona, i segons el discurs de la presentació, "un lloc físic i sentimental de la ciutat".

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresseras i l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal , han estat els encarregats de donar pas al concert inaugural. "El cant del lloc" ha estat l'obra escollida, creada expressament per l'ocasió amb la música de Josep Baucells i amb un text que frega la perfecció de Lluís Solà. L'orquestra de Cambra de Vic, la Coral Canigó, l'Orfeó Vigatà, la Coral Regina i el Cor de Noies del Conservatori de Vic han interpretat esplèndidament la peça i l'actor Santi Ricart ha posat la seva dicció acurada a les dures i professionals paraules escrites per Solà i Sala.

Parlaments de l'alcalde i del conseller. Vila d'Abadal ha parlat dels exalcaldes amb una excepció, Jacint Codina, l'mpulsor de la construcció del centre. El conseller ha reconegut que el teatre és un exemple de polítiques socials i una mostra d'economia del coneixement. El resultat de "l'empenta vigatana", ha reblat Tresseras. “ Llarga vida a l'Atlàntida!” ha dit l'alcalde.

A dos quarts de nou del vespre, s'han obert les portes Tothom a lloc vint minuts més tard. Autoritats i públic glatien per poder viure el teatre i gaudir d'un espai que busca, segons l'alcalde ser "escola i cultura".

L'alcalde de Vic ha pres la paraula, i en un discurs dens ha recordat l'incendi que va destruir l'antic teatre de Vic el 26 de maig de 1919. A partir d'aquesta data ha iniciat un recorregut per la història recent del somni dramàtic d'ençà que es va tancar l'Atlàntida del carrer de Sant Fidel per aluminosi. Vila d'Abadal ha recordat Ramon Montanyà i Pere Girbau i ha ignorat completament el seu antecessor, qui va iniciar les obres i el projecte, Jacint Codina. La revenja en política, més o menys tard, apareix.

Per l'alcalde amb aquest centre d'arts, "la ciutat recupera el lloc cultural que li correspon". Agraïments a tothom qui ha participat en la seva realitat, i un sentit gràcies a Xavier Solà, l'hiperactiu regidor del consistori, que tan aviat pacta un POUM com inaugura un teatre tot cantant. Un deute d'agraïment, i Vila d'Abadal només agraeix a aquells en qui confia. Haurà estat un senyal...? En tot cas, "Llarga vida a l'Atlàntida", ha tancat l'alcalde la seva intervenció.

Conseller Tresseras: "Resultat de l'empenta vigatana"

El conseller de Cultura no ha estalviat elogis al nou equipament. En un discurs educat, informat i precís l'ha definit com un "producte de l'empenta vigatana" i de l 'antiga idea noucentista del país "en xarxa". "És un canvi de perspectiva social basat en la política social i l'economia del coneixement" ha detallat Tresseras.

"És una mostra de cultura per la construcció nacional" ha insistit el conseller, qui alhora ha comparat l'Atlàntida, per activa i per passiva, amb la Universitat de Vic. "Som sobretot una cultura i el teatre de Vic ho demostra" ha afegit. I amb un "enhorabona i per molts anys", el conseller ha conclòs la seva intervenció.

Excels concert per actor, orquestra i cor. Aplaudiments de gala. Sortida a escena per saludar de l'autor del text, l'escriptor Lluís Solà i Sala, i del compositor de la música, Josep Baucells. Cant dels Segadors. Copa de cava i una llarga llista de VIPS comarcals que enraonaven en les noves instal·lacions modernes, pràctiques i gairebé franciscanes. La senyora Pepita, una dona eixerida de 79 anys que tenia a la butaca del costat, s'ha emocionat. "Ja tenim teatre", m'ha recordat. I és que aquest teatre com afirma "El cant del lloc" ens acompanya i secretament ens alça. Llarga vida a l'Atlàntida!
WWW.OSONA.COM