L'atur arribarà a 4.999.999



L'Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al primer trimestre de l'any que demà donarà a conèixer l'INE situarà el nombre de desocupats a la vora dels cinc milions. A hores d'ara, que la xifra superi o no aquesta barrera amb prou feines serveix per escalfar el debat polític. La realitat és que l'atur a Espanya ja és un problema insostenible.

Espanya té a l'atur el seu pitjor enemic. I va camí d'agreujar. Al tancament de 2010, l'EPA va comptabilitzar un total de 4.696.600 aturats. Tres mesos després la xifra pot acostar perillosament als cinc milions, a costa de l'evolució de la població activa. Però el nombre exacte és el de menys. A hores d'ara de la crisi, l'aturat cinc milions no hauria d'escandalitzar més que el 4.999.999. La realitat és que la sagnia del mercat de treball espanyol és ja insostenible.
Els principals responsables econòmics del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero descarten arribar a la barrera dels cinc milions de desocupats en l'EPA del primer trimestre de l'any que l'INE publicarà demà, però reconeixen que la dada serà dolent i que la situació actual és "inassumible ". El nou patacada de l'ocupació no farà sinó aprofundir una ferida oberta que impedeix la total recuperació de l'economia.
La destrucció d'ocupació entre gener i març rondarà els 150.000-160.000 llocs de treball, segons els càlculs realitzats per CincoDías.com, amb una pèrdua de 80.000 afiliats homes a la Seguretat Social i altres tantes dones. Entre el col.lectiu sense ocupació anterior, l'atur augmentarà possiblement en unes 34.500 persones. D'aquesta manera, la desocupació en el trimestre s'incrementarà en unes 180.000 persones, el que sumat als 4.696.600 aturats actuals, en nombre total de desocupats arribarà als 4.876.000, a només 125.000 de la xifra rodona dels cinc milions.
Que s'assoleixi o no depèn en bona part de la població activa, una variable fonamental que mesura la quantitat de persones que s'incorporen al mercat de treball i que no pot calcular amb certesa. Al llarg de la crisi, la majoria han estat dones els marits han perdut la feina. En el quart trimestre del 2010, la població activa va descendir en 16.700 persones.
El saldo migratori-la diferència entre emigrants i immigrants-rondarà les 26.000 persones en el primer trimestre. No necessàriament tots són treballadors actius. La sortida de població espanyola del país per buscar oportunitats de treball en altres països va en augment. Al gener van abandonar Espanya 7400 treballadors, xifra que es va elevar als 9.530 al març.
eleconomista.es