"MEJOR QUE EL SILENCIO", EL MÉS NOU DE NACH

Millor que el silenci és el cinquè CD

del MC alacantí Nach. Compta amb una llarga i eclèctica llista de col.laboradors: Cookin 'Soul, Madnass, Baghira, Wöyza, Ismael Serrano, Moisès P. Sánchez, Dj Joaking, Ángela Cervantes, Spike Miller, Rap'susklei, El Chojin, Akhenaton, Abram, Eversor, Zpu, Faf Larage, Talib Kweli, Soma.

Nota promocional
Milers de joves estan rimant poesia, però no en les aules, estan escoltant a un altre tipus de professor fora d'elles. El significat d'això és molt rellevant. Si la poesia pot establir la connexió d'una persona amb la seva pròpia vida, què pot ser més emocionant que una generació trobant la vibració del vers, reconquistando la paraula com a energia vital. Potser arribi un dia en què la història oficial literària hagi de obrir tot un capítol dedicat al rap. Potser hi haurà un moment en què es miri enrere i es vegi que mentre estudiants complien com podien (o no) amb els clàssics, poetes cantautors recolzats per ritmes aconseguien omplir de significat vibrant tanta paraula curricular, fent que l'espurna de la creativitat, de la expressió i la llengua encesa moltes neurones apàtiques, perdudes, descontentes o merament disciplinades.

Entre aquests Senyors de la rima que en un futur siguin potser considerats clàssics, Nach és ja un Sir, un Lord. Les institucions públiques haurien d'adonar, el seu talent hauria d'ocupar una cadira a la Reial Acadèmia de la Llengua. La força dels seus malabarismes poètics, el seu vigorós ús del lèxic, l'eloqüència dels seus metàfores actuals i vives, i la seva connexió directa amb una generació creixentment desinteressada per la riquesa del llenguatge-amb tot el que això implica-justificaria amb escreix designar una lletra . Perquè com els bons mestres saben, primer cal despertar la passió i la connexió, perquè després pugui entrar la lliçó. He estat testimoni de com nois i noies, de totes les edats, classes i grups, en absolut necessàriament seguidors només de rap, tenen cada un el seu cançó favorita de Nach. Molts saben de memòria alguna de les seves endimoniades i belles rimes. I és que aprendre-i recitar-és ja un excitant repte que vincula la paraula amb el viu.

Aquí està, la nova entrega de Nach, amb tot el seu inconfusible caràcter i fertilitat. Quan semblava difícil seguir escalant en la seva aclaparadora construcció d'èpica lírica, segell de la casa, de nou torna a aconseguir-ho. Les seves odes, perquè això són les seves cançons, poden elevar-se fins un veritable èxtasi de vocables carregats d'imatges i sensacions. La presència i sonoritat de la seva majestuosa veu, el seu virtuosisme en la descàrrega, la seva emoció en el lliurament, són un autèntic luxe. Estem davant d'un Stradivarius del rap.

I davant d'un orador humanista, un cronista líric que exposa amb valentia la seva sensibilitat, sense intentar ocultar després d'una actitud de poruga duresa. Nach manté vigília davant la frivolitat i materialisme que ha anat contaminant un moviment que posava paraula a l'alienació del carrer. El que en un principi va ser un necessari joc compensatori per fer més gran els egos malmesos per dèficits socials, s'ha va donar confonent per una prepotència de possessió que precisament nodreix el que denunciava. Nach ho confronta des del dolor de veure com el més estimat és mal utilitzat. El que bull per les venes d'aquest MC que honora els orígens del rap és voler expandir la consciència, alliberar l'emoció, incitar la conquesta de la redempció de cadascú, i mai callar la veu davant la injustícia. En una generació apolítica és vigoritzant escoltar un cantautor que encara creu en idees i anhels superiors. Les seves cançons no són aleatoris llistats de rimes ocurrents, són forjats treballs de concepte i lipsi, de coherència i solidesa, des de la més contagiosa èpica de temes com Fam de Victoria, Pensant en veu alta i la preciosa oda a la música de L'idioma de els déus, a la transcendència continguda amb subtilitat i intimitat del esgarrifós En aquest mateix instant (a la ciutat) i Elles, passant per les aportacions bé mesures, mai gratuïtes, d'altres grans artistes de rap, tant internacionals com Talib Kweli, Immortal Technique o Akhenaton, i patris com Rapsusklei, Zpu, El Chojin, Abram, Cookin Soul o Baghira, tot això junt a l'enriquiment d'altres sabes vingudes de la mà de Moisès P. Sánchez o Ismael Serrano.

Març 2011
Eduardo Chapero-Jackson