Softcatalà la web del català



Softcatalà és una associació sense ànim de lucre, registrada des del 1998 com a tal a Mallorca, l'objectiu bàsic de la qual és fomentar l'ús del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies. Tot i estar registrada a Mallorca, Softcatalà desenvolupa la seva activitat arreu dels Països Catalans amb normalitat.

Softcatalà està formada per estudiants, professionals i usuaris que abasten els camps propis d'una organització d'aquestes característiques: enginyers informàtics, filòlegs, dissenyadors i traductors que fan aquesta feina d'una manera altruista.

Softcatalà està constituïda com a associació per tal de formalitzar la situació de cara a la resta d'entitats i usuaris i poder satisfer les necessitats comunes de les persones que volen viure les noves tecnologies plenament en català.
[modifica] Missió

La missió de Softcatalà és fomentar la presència i ús del català en qualsevol dels àmbits de les noves tecnologies (TIC).
[modifica] Valors

Els membres de Softcatalà compartim i imprimim en el nostre quefer diari els principis següents:

* Transparència: La transparència és un requisit indispensable quan es treballa des del voluntariat. També és fonamental per a augmentar la fluïdesa de comunicació entre els diferents membres.

* Obertura: Som una comunitat oberta a tothom que hi vulgui col·laborar, ja sigui a títol individual, institucional o des del món empresarial, respectant sempre els nostres valors i les normes de convivència fonamentals.

* Meritocràcia: Som una comunitat on la gent es valora per la seva feina i esforç envers la nostra missió.

* Independència: Som independents d'empreses, governs i institucions i podem actuar, per tant, de manera coherent amb els nostres valors.

* Excel·lència: Posem el major èmfasi possible en la qualitat i correcció de tot allò que desenvolupem en el nostre dia a dia, en tot allò que fem.

* Unitat de la llengua catalana: La nostra tasca va adreçada a tot l'àmbit lingüístic i usem la variant estàndard general de la llengua catalana. Aquesta variant és la determinada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), la màxima autoritat acadèmica, científica i legal reconeguda per al conjunt dels Països Catalans. Tanmateix, això no exclou la utilització de formes igualment reconegudes com a estàndard per l'IEC, però d'àmbit restringit, com poden ser totes aquelles formes recollides a les popularment conegudes com a «Normes de Castelló».

[modifica] Quan, i amb quin projecte, es va donar a conèixer Softcatalà?

La idea de Softcatalà va néixer l'estiu del 1997. El 2 d'octubre del 1998 ens vam donar a conèixer amb el Navegador en català 4.04, fruit de gairebé un any de treball, que és la traducció al català del conegut navegador de la casa Netscape, el Communicator 4.04, en versió per a Windows en 32 bits.
[modifica] En quines àrees treballa Softcatalà?

Actualment, Softcatalà està treballant en les àrees següents:

* Organitzar el desenvolupament, la traducció i la distribució de programari en català, com ara tots els programes que hem traduït.

* Crear les eines necessàries, tant informàtiques com lingüístiques (els documents tècnics, el Recull de termes, la Guia d'estil, la memòria de traducció, etc.), per tal que qualsevol usuari pugui fer traduccions al català i els desenvolupadors de programes puguin adaptar els seus programes a la nostra llengua.

* Crear un punt de trobada per a tots els usuaris i usuàries que cerquen productes en català, necessiten ajuda tècnica, o, simplement, volen intercanviar experiències (al nostre web).

* Donar a conèixer als usuaris de parla catalana les noves tecnologies en la seva llengua, com ara el GNU/Linux, el programari lliure, o altres iniciatives.

[modifica] Amb quines entitats ha col·laborat Softcatalà?

Softcatalà ha treballat, entre d'altres, amb les institucions i empreses següents per a la distribució de programari en català:

ICT (Institut Català de Tecnologia), Banc de Sabadell, SolBank, MENTA, Govern Balear, Diari Avui (80.000 CD-ROM distribuïts el dia de Sant Jordi), Universitat de Lleida, UPCNET (proveïdor d'accés de la UPC), XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa), Enciclòpedia Catalana, ACM (Associació Catalana de Municipis), Diputació de Girona, Govern Balear, Diario de Mallorca, el Periódico de Catalunya.

A part, existeixen moltes altres entitats que han editat el nostre programari pel seu compte, ja que és de lliure distribució.

Softcatalà també col·labora regularment amb el TERMCAT (Centre de Terminologia de Catalunya), Vilaweb, Racó Català i la Fundació .cat.
[modifica] Com funciona Softcatalà econòmicament?

Els membres de Softcatalà fan la seva feina de forma altruista. Per cobrir les despeses, Softcatalà ven samarretes i inclou publicitat al seu lloc web. Softcatalà no ha demanat ni ha rebut mai cap subvenció, ni té quota de soci.

L'associació no disposa de cap local ni de personal contractat propi. Únicament disposa de 2 ordinadors (servidors) on s'allotja el lloc web de Softcatalà. El material necessari per a desenvolupar la feina (típicament l'ordinador i la connexió a Internet) és aportat pels propis voluntaris, els quals n'assumeixen completament el cost.

Les despeses típiques que cobreix total o parcialment l'associació són desplaçaments dels seus membres quan són convidats a donar conferències o a reunions presencials.
[modifica] Puc col·laborar amb Softcatalà?

A Softcatalà estem oberts a tothom. Si us sembla interessant el nostre projecte i creieu que podeu ajudar-nos, visiteu la pàgina de nou col·laboradors, on trobareu tota la informació. De fet, tenim una important necessitat de nous col·laboradors.
[modifica] Qui forma Softcatalà?

En un sentit ampli, considerem que Softcatalà ha esdevingut una comunitat de persones al voltant de la seva pàgina web, que engloba tant els usuaris com les persones que desenvolupen o han desenvolupat tasques en els diversos projectes. Entre aquestes tasques hi ha les de traducció, enginyeria de programari, correcció lingüística, comprovació i ús del programari, i atenció a la resta d'usuaris via correu electrònic o els fòrums.

Tanmateix, existeixen els membres pròpiament dits, que lideren les diverses tasques i prenen les decisions que duu a terme Softcatalà.
[modifica] Membres actius

Anna Barberà, Marc Belzunces, Xavi Caballé, Pau Cabot, Xavier Conde, Diana Coromines, Jesús Corrius, Vicent Cubells, Joan Duran, Gil Forcada, Eduard Gamonal, Toni Hermoso, Pau Iranzo, Xavi Ivars, Albert Juhé, Jordi Mallach, Jordi Mas, Sílvia Miranda, Joan Montané, Joan Moratinos, Quim Pérez, Miquel Piulats, David Planella, Jordi Serratosa.

Per a més informació sobre els membres actius, visiteu la pàgina Qui fa Què a Softcatalà.
[modifica] Membres actualment no actius

Jordi Coll, Quico Llach, Jordi Jover, Òscar del Pozo, Xavier Rull, Francesc Dorca, Àngels Sala, Mireia Farrús, Emi Miró, Miquel Chicano, Gerard Farràs, Josep Puigdemont, David Rios, Albert Llobet, Jordi Domènech, Fingal Noguera, Toni Güell, Joaquim Torres, Mauri, Pere Pasqual Pérez i Hernàndez, Laura Casanovas, Marc Valerio, Antoni Agramont, Josep Mª Suelves, Jaume Quintanilla.

Per a més informació sobre els membres no actius, visiteu la pàgina Qui va fer Què a Softcatalà.

Informació general addicional:

* Entrevista a Softcatalà a la Malla pel seu cinquè aniversari (2 d'octubre del 2003)
* Fotos del sopar del cinquè aniversari de Softcatalà (2 d'octubre del 2003)

[modifica] Qui és membre de Softcatalà?

És membre de Softcatalà tothom que ho vulgui ser per voluntat pròpia, comparteixi els nostres principis, hagi col·laborat activament en favor de la llengua catalana en les noves tecnologies i sigui acceptat per votació.

Si estàs col·laborant o has col·laborat amb un projecte de Softcatalà, o estàs relacionat d'alguna manera amb la millora del català en l'àmbit de les noves tecnologies, demana a alguna persona de Softcatalà de ser-ne membre. Aquesta persona et proposarà a la resta de gent de l’associació. Si almenys un 75% dels votants hi està favor, seràs acceptat com a membre.

Softcatalà no té quota de soci. Qualsevol membre de Softcatalà pot tenir una adreça electrònica amb domini @softcatala.org. Només has de demanar-la.
[modifica] Com es prenen les decisions a Softcatalà?

El funcionament de Softcatalà és assembleari. Els membres de Softcatalà tenen dret a decidir per votació els acords que es prenen: quins projectes emprenem, quins abandonem, quines col·laboracions duem a terme amb altres organitzacions, a quines campanyes donem suport, etc. Això es fa a través d'un fòrum intern al qual tots els membres tenen accés.
[modifica] Com s'organitza la comunicació amb premsa?

Enviem notes de premsa a diferents mitjans de comunicació per a donar a conèixer les noves versions de programari o els esdeveniments que organitzem. Les notes de premsa relatives a Softcatalà es debaten en el fòrum intern. Els comunicats relatius a projectes de traducció, els elabora cada responsable de projecte i es publiquen en la llista del projecte corresponent per a garantir que tothom que hi ha col·laborat hi està d'acord.
[modifica] Quina audiència té Softcatalà?

Softcatalà té auditada la seva audiència pel Google Analytics des del setembre del 2006, i per OJD/Nielsen des de gener del 2009.

Durant el 2008, el lloc web Softcatalà va ser visitada per una mitjana de 410.000 persones al mes, amb prop d'un milió de visites i 3,6 milions de pàgines mostrades mensuals. Això ens situa com una de les principals webs en llengua catalana.

Disposeu de més dades a la pàgina d'estadístiques de Softcatalà, incloent-hi procedència geogràfica, sistemes operatius, navegadors, i llengua dels navegadors.
Més informació a Softcatalà.org