Et funciona bé l'aire condicionat del cotxe?


Amb l'arribada de l'estiu i les altes temperatures, dispositius com l'aire condicionat, oblidats durant tot el període hivernal, tornen a prendre el protagonisme en els nostres vehicles. A l'estiu l'interior del cotxe pot registrar temperatures de fins a 15 º C més que a l'exterior, una cosa en el que influeixen tant el color del cotxe com la calor del motor, la tapisseria o el nombre d'ocupants.

A 37 º C els distraccions i els temps de reacció augmenten, comptabilitzant més del doble de moviments correctors a aquesta temperatura que en condicions normals. En aquest moment és necessari encendre l'aire condicionat i establir la temperatura entre 19 i 24 º C, interval que es considera ideal per gaudir d'una conducció relaxada.

Consells
Mantenir una bona temperatura al volant, mitjançant l'activació de l'aire condicionat o el climatitzador, és positiu per a una conducció més tranquil i segura, encara que un ús desencertat d'aquests mecanismes pot portar a una despesa energètica innecessària. La utilització de l'aire condicionat afecta tant el rendiment del motor com al consum, que pot augmentar entre el 5 i el 20%, o el que és el mateix, entre mig litre i un litre per cada hora circulant a velocitat de creuer.

Per fer un ús eficient de l'aire condicionat i estalviar energia és recomanable seguir aquests consells:

• Al entrar al vehicle, obrir els vidres abans de posar en marxa el motor per treure l'aire calent acumulat a l'interior del cotxe. Després, tancar i encendre l'aire condicionat.
• Mantenir el vehicle completament tancat mentre l'aire estigui en funcionament.
• No encendre l'aire condicionat o el climatitzador si no cal baixar la temperatura de manera radical. En cas contrari, amb activar el ventilador pot ser suficient.
· Eliminar les escombraries acumulades a la base del parabrisa per evitar que es obstrueixi l'entrada d'aire exterior.
• No obstruir les sortides de l'aire condicionat (parabrisa, frontals, sòl i seients posteriors).
· Orientar sempre les reixetes de manera que difonguin l'aire per tot l'habitacle, evitant que el raig es dirigeixi directament cap als ocupants.
• No refredar en excés l'habitacle. Cal tenir en compte que cada grau que es baixi per sota dels 25 º C el consum d'energia augmenta al voltant del 8%.

Manteniment
Els sistemes actuals d'aire condicionat i climatització no necessiten molt manteniment, però és convenient realitzar una sèrie de revisions periòdiques per garantir el seu òptim funcionament.

Almenys una vegada a la setmana-fins i tot a l'hivern-hem d'encendre l'aire durant un mínim de dos minuts per fer que l'oli circuli en el compressor i mantingui lubricat l'equip. Sense aquest manteniment bàsic el sistema de refrigeració podria danyar-se. Si durant l'hivern no s'ha utilitzat durant aquest temps mínim de manteniment hem de posar-lo en funcionament molt lentament ja que tant de temps d'inactivitat pot propiciar que les juntes d'unió de les canonades i els components es ressequin.

Amb l'arribada de l'estiu hem de comprovar el nivell de l'oli del compressor i l'estat d'aquest, fer una neteja exterior del radiador i del condensador amb aire a pressió i comprovar la càrrega de gas. A més les fixacions dels conductes han de verificar cada 20.000 kilómetros.fumadores.