Fes facilment una truita de patates

Saborosa truita de patates (truita espanyola)
Temps estimat: 30 minuts.
Ingredients:

5 ous
200 ml llet
2 grans d'alls ben picats
1 ceba mitjana tallada a rodanxes fines
1 mica de pebre negre o gris
sal al gust
4 patates mitjanes (millor de les blanques)
Oli d'oliva extraverge, idealment d'olives arbequines i de primera premsada en fred.

Imprescindible un plat pla que cobreixi tota la superfície de la paella o millor una tapa especial de "donar volta a la truita" que recomano comprar aa tots aquells que viatgen a Espanya. La tapa per "donar volta a la truita" es troba en tots els mercats de ceràmica i souvenirs. Ha de tenir un pom per subjectar quan es doni volta a la truita de patates evitant possibles cremades.


Recepta de la truita de patates. | La truita espanyola amb oli d'oliva verge és un plat socorregut i molt saborosos de la cuina espanyola tradicional.

Passos i consells per a preparar una gran truita de patates:

Peles les patates i les curtes en trossos. Els trossos ha de ser l'estil escates de peix però amb el diàmetre més gruixut. Fregeixes les patates trossejades en una paella i perquè es facin més ràpid les cobreixes amb la tapa. Quan estiguin casí fetes hi afegeixes l'all picat i la ceba. Les deixes uns minuts que s'acabin de fer junts i d'aquesta manera combinar els sabors. Mentrestant has de batre els ous en un bowl. En batre'ls, millor amb una forquilla de fusta, has de afegir des del principi la sal, el pebre i la llet. Un cop les patates semihechas s'hi afegeix la ceba tallada en fines rodanxes juntament amb l'all picat. Es tornen i cobrir i es deixen uns dos minuts, després es remouen perquè tota la ceba i l'all es facin i es tornen a deixar un altre parell de minuts. Transcorregut aquest temps es converteixen en un escorredor perquè l'oli quedi sota en un recipient. L'oli d'oliva verge o millor extraverge si és possible d'olives arbequines tindrà el seu paper fonamental a continuació. Part de l'oli extraverge escorregut ho passaràs, novament, a la paella (com unes 2 i 1 / 2 cullerades).

No cal passar-se perquè la truita de patates pot sortir massa oliosa. Si no ha quedat molt oli d'oliva verge després d'aquesta segona operació, la resta ho pots barrejar amb les patates i la massa d'ou prèviament batuda amb llet, pebre i sal. Un cop barrejat tot amb una cullera de fusta o forquilla de fusta, la massa s'aboca a la paella escalfada i es tapa novament deixant-la a foc mitjà durant 10 minuts.



Després dels primers 4 minuts el meu consell és que intentis escórrer l'ou líquid de sobre cap als costats de la truita de patates per facilitar la maniobra quan arribi el moment de donar-li la volta a la truita de patates. Després dels 10 minuts si es veu que per sota la truita de patates està gairebé feta, arriba el moment culminant de la destresa. Per veure si la truita ja està feta en la part de baix, has de utilitzar un espàtula de fusta. La meva besàvia sempre em deia que el menjar s'ha de preparar amb instruments de fusta, mai de metall ja que els aliments al tocar-los s'oxiden i perden sabor. I us puc assegurar que tenia molta raó.

I ara l'operació tornada a la truita espanyola comença. ¡Prepareu!


Com donar la volta a la truita de patates:

Ara anem a veure com ho faries. Poses la tapa per donar volta a la truita sobre de la paella i la retires del foc. Un consell: l'operació és millor fer-la sobre de la pila per evitar danys i brutícia. L'acció de donar la volta es fa amb rapidesa perquè la part líquida de la truita que pugui quedar dalt no surti fora de la tapa i et cremi la mà o et taqui la roba. Quan tinguis la truita a la tapa de donar volta a la truita la passes a la paella, sempre de costat i de forma molt suau per evitar que es trenqui i part de la massa es vagi per fora de la paella. De tornada a la paella, la poses novament al foc mitjà tirant a lent altres 5 minuts com a màxim. Per als que la volen fer més sucosa, la truita es pot treure als 3 minuts.