Costa més connectar-se a internet al nord de Catalunya que al nord d'Àfrica, on hi ha un cibercafè a cada cantonada ", ha criticat Veà en una entrevista, en què ha lamentat que Espanya" fa 15 anys de retard a l'hora de fibra ", cosa que atribueix a les decisions dels governs.
L'expert compara l'expansió de la fibra òptica amb l'arribada de l'ADSL, ja que la gent es preguntava "per què volíem tanta velocitat" Segons aquest expert, el que podia haver estat "una despesa superflu" si s'hagués establert l'obligatorietat d'instal lar un cable de fibra en cada vorera que s'aixequés, es convertirà en "una inversió que només pot assumir l'Estat ja que implica molts riscos per a les empreses privades: és una inversió a llarg termini".
D'aquesta manera, Espanya es troba molt lluny de la situació d'altres països com Corea del Sud, on a finals de 2012 tot el territori comptarà amb una velocitat d'accés a Internet d'un giga per segon.
Veà ha defensat les bondats d'aquest sistema de connexió, "amb instal.lacions que duraran dècades" i que serviran d'impuls "a noves aplicacions", de la mateixa manera que va passar quan es va donar el salt a la connexió ADSL "i la gent es preguntava que per què volíem tanta velocitat ".
Teixits intel ligents o sistemes de "enriquiment semàntic de la realitat", com ulleres en les que es podrà veure una cosa així com un navegador per arribar a una destinació o que oferiran els comentaris dels contactes de Facebook sobre un restaurant, són algunes de les aplicacions ia aquest desenvolupament podria donar impuls la proliferació de la fibra òptica.
"Tot això ens canviarà la vida molt ràpidament", augura aquest expert sobre el que ja es coneix com "Internet de les coses", una connexió a la xarxa dels objectes quotidians que es farà més habitual amb l'arribada del protocol de numeració de la xarxa IPv6.
Precisament la ISOC és una de les organitzacions que està tractant que la transició a la nova numeració transcorri sense incidents, una tasca que van emprendre fa set anys i que segons Veà "cada vegada es fa més difícil perquè és com intentar canviar un motor a un avió en ple vol ".
ISOC és una de les organitzacions que està preparant amb més cura l'arribada del IPv6Sin això, amb l'adjudicació dels últims lots de nombres del IPv4, "alguns proveïdors d'internet hauran d'adoptar canvis dràstics i ràpids, però els usuaris finals no notaran diferència alguna ".
Aquests canvis suposen un nou pas endavant en la recent història d'internet, que Veà està tractant de compilar a través del projecte WiWiW.org, un qui és qui de la xarxa que inclourà entrevistes amb les persones que van fer possible l'inici de la xarxa .
EFE