Descobreixen més de 50 exoplanetes, alguns amb indicis de ser habitables

Astrònoms han descobert més de cinquanta exoplanetes gràcies al telescopi HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) de 3,6 metres de l'ESO. Segons ha explicat el director de la investigació, Michel Major, es tracta del major nombre d'exoplanetes anunciats d'una sola vegada, a més, ha destacat que el 40 per cent dels cossos trobats podrien presentar característiques que els podrien fer habitables, amb un estel similar al sol i una atmosfera que podria ser semblant a la terrestre.

Segons ha explicat l'ESO, tot i que el espectrògraf del HARPS permet detectar-los, es tracta de cossos celestes que estan tan lluny que resulta extraordinàriament difícil endevinar la seva composició nuclear i atmosfèrica, fins i tot de Gliese 851d, que està relativament a prop, encara no es coneix massa com perquè els experts puguin assegurar que allà la vida és possible.

Els astrònoms han explicat que un d'aquests nous cincuenta exoplanetes descoberts, HD 85.512 b resulta especialment peculiar pel baix de la seva densitat i per ser "només" 3,6 vegades més gran que la Terra. Segons han detallat, es troba en una zona crítica d'habitabilitat, una àrea on l'aigua líquida podria estar present si es donen certes condicions molt concretes.

Per l'experta en habitabilitat dels exoplanetes Lisa Kaltenegger, "la taxa de descobriment de planetes potencialment habitable s'ha disparat en els últims anys" i ha advertit que "si se segueix a aquest ritme és probable que tard o d'hora s'acabi per descobrir alguna cosa més que un planeta del que només es pugui sospitar la seva habitabilitat ".