Coneix els deu manaments de l'èxit de Steve Jobs

Per Jobs, multimilionari des dels 25 i amb una fortuna estimada en 5500000000 de dòlars, els diners mai va ser una motivació per al. Dormia en un matalàs tirat a terra en una mansió que no va moblar. Va arribar a treballar en Apple per un salari anual d'un dòlar (encara que les seves accions li reportaven 44 milions). Aquests són els 10 manaments del seu èxit, ara que s'ha convertit en mite.

1. Mantenir equips de treball reduïts

En els inicis de Macintosh, la plantilla d'empleats era de cent persones, ni una més ni una menys. Si era necessari contractar un nou empleat, abans s'acomiadava a una altra persona, perquè el nombre seguís sent el mateix exacte. Jobs estava convençut que només podia recordar-se dels noms de pila de cent persones.


2. Utilitza la pastanaga abans que el pal

Jobs de vegades podia fer por, però el seu carisma personal és el que de veritat motiva els seus empleats. El seu entusiasme contagiós va ser la raó per la qual el personal que va dissenyar el primer Mac, es va passar tres anys seguits treballant 90 hores a la setmana, el que va redundar en un ordinador «demencialment bo».


3. Crear prototips de totes les coses

Tot el que Jobs treia al mercat venia precedit per una exhaustiva successió de prototips: el maquinari, el programari, les mateixes botigues d'Apple ... Els dissenyadors i arquitectes es van passar un any sencer construint en secret el prototip de la botiga ideal en l'interior d'un hangar situat a prop d'Apple. Jobs, al final, va rebutjar la seva proposta i va ordenar que tornessin a començar de zero.


4. Guardar els secrets

En Apple, ningú parla. Totes les tasques s'executen de forma compartimentada, perquè ningú sàpiga més del que és estrictament necessari. Aquest secretisme fa que hi hagi un interès entusiasta per les seves sorprenents presentacions de producte, el que al seu torn permet acaparar els titulars dels diaris.


5. Abstenir-se de realitzar estudis de mercat

És famosa la frase de Jobs: "La gent no sap el que vol fins que un l'hi mostra ». Ell mateix s'encarregava de realitzar els seus personals estudis de mercat: es portava els prototips a casa i els posava a prova durant
mesos seguits.


6. Investigar de forma permanent

A l'hora de dissenyar els fulletons comercials de Apple, Jobs va estudiar en detall l'ús que Sony feia dels tipus de lletra, la maquetació i el paper amb un pes determinat. Quan va arribar el moment de dissenyar la caixa de cartró per al primer Mac, va estar passejant per l'aparcament d'Apple fixant-se amb atenció en les carrosseries dels automòbils alemanys i italians.


7. Prendre decisions sense marxa enrere

Jobs està tan orgullós dels productes que ha descartat com dels que ha llançat al mercat. Durant un temps va treballar amb afany en el desenvolupament d'una clon del Palm Pilot, projecte que va acabar per cancel.lar quan va comprendre que els telèfons mòbils anaven a imposar-se als ordinadors de butxaca. Això va permetre als seus empleats disposar de temps per desenvolupar l'iPod.


8. Buscar la perfecció

Jobs imposava atenció al detall. La vigília del llançament del primer iPod, els empleats de l'staff es van passar la nit sencera substituint les clavilles dels auriculars perquè Jobs considerava que no feien clic de la forma precisa i desitjable.


9. Fitxar als millors

Aquesta és sempre la seva consigna. Per això va contractar al arquitecte I. M. Pei perquè dissenyés el logotip de NeXT i va reclutar a Mickey Drexler, de Gap, perquè formés
part del consell d'administració d'Apple amb vistes al llançament de la cadena de botigues de la companyia.


10. Simplificar

La filosofia del disseny que té Jobs es basa en la constant simplificació. En el seu moment va ordenar als dissenyadors de l'iPod que eliminessin tots els botons i les tecles dels primers prototips. Els dissenyadors es van queixar, però després van crear la tan icònica funció de desplaçament.