Investiguen com la meditació beneficia al cervell

Els meditadors experimentats semblen ser capaços de modificar àrees del cervell associades amb el 'somiar despert', així com amb trastorns psiquiàtrics com l'autisme i l'esquizofrènia, segons un estudi d'imatges cerebrals dut a terme per investigadors de la Universitat de Yale, als Estats Units.

La capacitat de la meditació per ajudar les persones a concentrar-se en el moment ha estat associada a un augment en els nivells de la felicitat, explica Judson A. Brewer, professor de psiquiatria i autor principal de l'estudi, que ha estat publicat a 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS). "La meditació ha demostrat ser d'ajuda en circumstàncies com el tabaquisme, bregar amb el càncer, i fins i tot la prevenció de la psoriasi", afirma Brewer.

L'equip de Yale realitzar ressonàncies magnètiques funcionals a meditadors experimentats i novells mentre aquests practicaven tres tècniques de meditació diferents.

Els investigadors van observar que els meditadors experimentats mostraven una disminució de l'activitat en àrees del cervell - trucades xarxa de manera predefinida - implicades en els lapses d'atenció i en trastorns com el dèficit d'atenció, l'ansietat, el trastorn d'hiperactivitat, i fins i tot l'acumulació de plaques de beta-amiloide en la malaltia d'Alzheimer.

La disminució de l'activitat en aquesta zona cerebral, que abasta l'escorça cingulada posterior i la prefrontal medial, es va observar en els meditadors experimentats, independentment del tipus de meditació que seguissin.

L'anàlisi també va demostrar que quan la xarxa de manera predefinida s'activava, les regions del cervell associades amb l'auto-monitoratge i el control cognitiu també s'activaven en els meditadors experimentats, però no en els principiants, això pot indicar que els meditadors estan en constant vigilància, suprimint l'aparició del "jo" o divagacions de la ment. En les seves formes patològiques, aquests estats estan associats amb malalties com l'autisme i l'esquizofrènia.EP