La pell humana es pot bronzejar en segons

Un equip d'investigadors de la Universitat de Brown, als Estats Units, ha descobert un camí molt més ràpid cap al bronzejat de la pell enfront del ja conegut de l'exposició al sol durant diversos dies, en què els raigs ultraviolats bronzegen només després de haver danyat l'ADN de les cèl · lules de la pell, segons apunten en un estudi publicat a la revista Current Biology.

"El nostre treball demostra que un receptor d'UV permet a les cèl · lules de la pell detectar i respondre immediatament a la llum UV", explica Elena Oancea de la Universitat de Brown, als Estats Units, "hem observat que la pell humana detecta la llum mitjançant un mecanisme similar a l'utilitzat per la retina, en un període molt curt de temps ".

Aquesta resposta immediata es produeix en qüestió de segons, en resposta a la llum UVA. La llum UVA representa al voltant del 95% de la radiació ultraviolada en la superfície de la Terra mentre que UVB fa que l'altre 5%. Els científics sabien que els raigs UVA causen dany oxidatiu en les cèl · lules i condueixen a un pigment fosc en qüestió de minuts, però la qüestió era com.

L'equip de Oancea trobar que l'exposició de cèl · lules de la pell humana productores de pigment als raigs UVA condueix a la síntesi primerenca de la melanina en un procés que implica l'alliberament de calci, també van observar que la resposta de la pell depèn de la rodopsina, un ingredient sensible a la llum que també es troben en la retina de l'ull.

"Les nostres troballes mostren que tant els ulls com la pell (els dos únics òrgans constantment exposats a la radiació solar) fan servir mecanismes moleculars similars per desxifrar la llum", afirma Oancea. Els estudis mostren que la producció de melanina es pot mesurar en les cèl · lules de la pell humana després d'una hora d'exposició als raigs UV. Aquesta informació és clau perquè la melanina no només enfosqueix la pell, també la protegeix en absorbir radiació ultraviolada.

"La nostra hipòtesi és que la producció de melanina anticipada que només s'activa per l'activació de la rodopsina proporciona una primera línia de defensa contra la llum ultraviolada", diu Oancea, "si això és així, aquesta via i la seva capacitat de protecció han de ser preses en consideració en el disseny i ús de protectors solars d'ampli espectre ".
Ep