Aconsegueixen canviar des del present, un esdeveniment del passat

Un grup de físics acaba d'aconseguir el que semblava impossible: modificar des del present un esdeveniment que ja havia succeït amb anterioritat. La gesta s'ha aconseguit aprofitant una estranya capacitat de les partícules subatòmiques que ja havia estat predita, però que mai fins ara havia pogut ser demostrada. L'espectacular troballa es publica a Nature Physics.

A la llarga llista de propietats extraordinàries de les partícules subatòmiques caldrà afegir, a partir d'ara, la seva capacitat per influir en el passat. O, dit d'una altra manera, per modificar esdeveniments ja succeïts. El concepte clau que permet aquest nou i sorprenent comportament és un vell conegut dels físics: l'entrellaçament quàntic, un fenomen encara no del tot comprès i que consisteix en una mena de "unió íntima" entre dues partícules subatòmiques sense importar a quina distància es trobin la una de l'altra. Quan dues partícules estan "entrellaçades", qualsevol modificació que portem a terme sobre una es reflectirà immediatament en l'altra, encara que aquesta es trobi en l'altre extrem de la galàxia.

Ara, i per primera vegada, un grup d'investigadors ha aconseguit entrellaçar partícules després d'haver-les mesurat, és a dir, a posteriori i en un moment en que alguna d'elles podria haver deixat d'existir.

Sona desconcertant, és cert. Fins i tot els mateixos autors de l'experiment es refereixen a ell com "radical" en l'article que apareix aquesta setmana a Nature Physics. "Que aquestes partícules tant si són entrellaçades-diu l'article, el primer signant és Xiao-song Ma, l'Institut d'Òptica Quàntica de la Universitat de Viena-és una cosa que es va decidir després d'haver-les mesurat".

En essència, els investigadors han aconseguit demostrar que accions dutes a terme en el futur poden exercir influència en esdeveniments del passat. Sempre que, és clar, limitem l'experiència a l'àmbit de la Física Quàntica.