Consells per evitar la caiguda del cabell

La pèrdua del cabell, ja sigui de forma natural o no, s'anomena alopècia, i el seu resultat és la calvície. Existeixen diferents situacions d'alopècia, algunes naturals i altres no. Aquest article recull diversos consells útils per evitar la caiguda del cabell.

Què és un cabell?
Els cabells són pèls comuns, completament desenvolupats i representen l'expressió d'una estructura complexa que es diu fol · licle pilot sebaci. El seu gruix, forma, color i llargària varien en les races humanes. També el nombre i el color varien de persona a persona. Com a mitjana un ésser humà posseeix des 125.000-150.000 cabells. La mitjana de les persones amb cabells amb pigmentació rossa són les que tenen més quantitat de cabells, mentre que les persones amb cabells de pigmentació vermella posseeixen menor quantitat.

Què és la fase anàgena, catàgena i telògena?
Anàgena és la fase de creixement que dura entre 3-7 anys i en què el cabell creix amb regularitat, a una velocitat mitjana d'1 cm al mes. Catàgena és la fase de parada de vida dels cabells i dura entre 15 i 30 dies de mitjana. Telògena és la fase de descans del cabell i dura entre 3 i 4 mesos sense cap activitat vital. El cabell produït cau i cap al final de la fase el fol · licle comença novament en la fase anàgena en què es produeix un nou cabell.

És cert que portar els cabells molt curts o totalment rasurat el cap, reforça el creixement posterior del propi cabell?
Aquesta afirmació és molt habitual, però la resposta és clara i contundent: No Ja que no s'ha trobat relació, causa-efecte que avali el fet que el cabell s'enforteix amb aquest procés.

És cert que no s'ha de rentar el cabell cada dia?
El que és segur és que la falta d'higiene i falta de cura, perjudica greument el fol · licle pilós, ja que un excés de sèu en el cuir cabellut, pot provocar una alopècia prematura. L'ús de productes inadequats, com xampús molt agressius, crea un efecte contrari al que crea un xampú amb uns components adequats a les característiques de cada cabell.

Els cabells tornen a créixer?
Sí, els cabells tornen a créixer. És possible assistir a un nou creixement parcial o total d'un cabell, només quan el fol · licle no està totalment atrofiat. Un cabell està totalment mort només molts anys després que s'hagi manifestat la calvície, per tant, recolzant-se sobre diferents teràpies, és possible aturar i invertir el procés de miniaturització i dur de nou el fol · licle del pèl a la producció d'un cabell completament sa.

Quan comencen a ser substituïts els cabells perduts per un de nou cabell?
El vell cabell cau perquè un nou cabell està creixent. Poden passar diferents mesos abans que aquest cabell sigui visible (normalment 2 a 4 mesos).

¿Portar un barret accelera o provoca la calvície?
No, portar un barret pot protegir del sol, del vent o de la pols.

Quants cabells es perden cada dia?
La pèrdua és d'entre 50 a 100 cabells. La calvície androgenètica és un problema de no-substitució dels cabells que cauen.

Fins quan ha de durar un tractament?
Depenent dels símptomes, així variarà el temps d'aplicació del tractament correctiu. És important mantenir un tractament fins a arribar als resultats desitjats ja que amb això sempre s'aconsegueixen resultats positius. La utilització de cosmètica capil · lar mai ha d'acabar, la higiene dels cabells amb productes adequats ha de ser continuada al llarg del temps per tenir un cabell sa.

És cert que els fixadors acceleren la caiguda dels cabells?
La majoria dels fixadors provoquen una obstrucció en el fol · licle, endureixen la tija capil · lar, afeblint el creixement del cabell.

Quines diferències hi ha entre l'alopècia localitzada i l'alopècia generalitzada?
La diferència rau en la zona de pèrdua, en l'alopècia localitzada es presenta aïllada i única, o bé per contra, poden presentar diverses, mentre que en l'alopècia generalitzada es manifesta una pèrdua global del cabell que afecta una àrea més extensa.

Quina importància té la cosmètica capil · lar?
La cosmètica compleix la funció de corregir, protegir i conservar el cabell sa, afavorint la seva regeneració.