La Lluna va aparèixer més brillant que mai

La Lluna més gran i brillant de l'any va aparèixer ahir a la nit quan va arribar al seu punt més proper a la Terra en el seu moviment de translació.

Va estar a uns 357.000 quilòmetres de la Terra, és a dir, uns 24.600 quilòmetres més a prop que la mitjana. Així, es va veure 14 per cent més gran i un 30 per cent més brillant que durant les altres fases de Lluna plena. El fenomen es repetirà recentment dins de 17 anys.

L'agència espacial nord-americana NASA ha indicat que, a més, el d'aquest mes serà el perigeu més proper ja que l'òrbita el · líptica de la Lluna causa variacions de prop del 3 per cent en les distàncies des de la Terra.

Pel que fa als efectes que té aquest fenomen, els astrònoms han assenyalat que podria haver incidit en una proporció major a la normal sobre les marees (es manifesten més altes) pel seu joc gravitacional i també en els moviments de la Terra, encara que aquest efecte passa desapercebut.

Igual que qualsevol Lluna plena, aquesta va semblar més gran quan va començar a pujar sobre l'horitzó.

La sensació de veure una "superluna" es produeix quan l'ull compara la seva grandària amb el dels edificis o arbres que hi ha al voltant. Després, quan puja, sembla que empetitís però en realitat segueix tenint la mateixa mida, explica l'astrònom, van explicar astrònoms.

Hi haurà altres acostaments del satèl · lit de la Terra que ocorreran al novembre però no es podrà observar pel fet que estarà en la fase de Lluna nova, és a dir que apareixerà de matí i prop del Sol

Científics nord-americans que havien fet estudis de per què tants icebergs es van desprendre el 1912 van arribar a la conclusió que el 4 de gener de 1912 es va tenir una superluna semblant a la d'ahir, però gairebé 400 quilòmetres més a prop.

Segons estimen, els efectes van ser tals que es van tenir marees molt fortes que van causar el despreniment d'iceberg de Groenlàndia que van navegar mar endins.

Tony Phillips, un astrònom de la NASA, va indicar ahir en la seva pàgina d'internet poc abans del fenomen celeste que "la Lluna plena té fama de portar conflictes i turbulències. Aixeca les marees, fa que els gossos aullen, desperta a la gent en el medi de la nit amb la seva resplendor ", ha afegit. "Però si aquest 5 de maig el clar de Lluna el desperta, aprofiti, surti del llit i gaudi de l'espectacle", va escriure.