Una de les llunes de Saturn expulsa aigua al voltant del planeta

L'observatori Herschel de l'Agència Espacial Europea (ESA, per les seves sigles en anglès) ha revelat que Enceladus, una de les llunes de Saturn, expulsa aigua al voltant del planeta, després de trobar un torrent de vapor d'aigua de forma circular al voltant de Saturn . Aquest descobriment ha permès resoldre el misteri que ha suposat, durant els últims catorze anys, identificar la procedència de l'aigua present en l'alta atmosfera de Saturn, segons informa l'ESA.

D'aquesta manera, explica que les observacions revelen que l'aigua ha creat un torrent en forma d'anell que envolta Saturn, alhora que precisa que l'amplada d'aquesta formació és deu vegades el radi del planeta, encara que només al voltant d'un radi de la zona més gruixuda de Saturn.

A més, afirma que malgrat la seva "enorme grandària", no s'ha detectat fins ara pel fet que el vapor d'aigua és transparent a la llum visible, "però no a les longituds infraroges que pot detectar l'observatori Herschel". També recorda que l'atmosfera de Saturn és coneguda per la presència de traços d'aigua en estat gasós en les seves capes més profundes. En aquest sentit, afegeix que la presència d'aigua en les capes altes de la seva atmosfera ha estat un "enigma particular".

D'aquesta manera, apunta que la font d'aquesta aigua era desconeguda des que es va trobar per primera vegada el 1997 per part dels equips que utilitza l'Observatori Espacial Infraroig de l'ESA, així com que aquests últims resultats de l'observatori Herschel mostren que la lluna Encelade és l'única de tot el Sistema Solar que influeix en la composició química del seu 'planeta pare'.

Segons precisa l'agència, aquesta lluna que orbita Saturn a una distància de quatre vegades el radi del planeta expulsa uns 250 litres de vapor d'aigua cada segon, a través d'una sèrie de dolls des del pol sud de la regió del planeta coneguda com ' Ratlles de tigre 'a causa de les marques de la seva superfície.

Segons ha explicat Paul Hartogh, científic de l'Institut Max Planck per a la recerca del Sistema Solar de Katlenburg-Lindau (Alemanya), aquest comportament del vapor d'aigua "no té analogia a la Terra". A més, ha afegit que "no hi ha quantitats significatives de vapor d'aigua que entren en l'atmosfera de la Terra procedent de l'espai, un fenomen únic de Saturn".

"Herschel HA DEMOSTRAT, UNA VEGADA MÉS, EL SEU VALOR"

Per la seva banda, Göran Pilbratt, membre del projecte científic de l'observatori Herschel, ha manifestat que "Herschel ha demostrat, una vegada més, el seu valor". "L'Observatori Espacial Infraroig va trobar vapor d'aigua en l'atmosfera de Saturn. Després, la missió Cassini / Huygens de l'ESA i de la NASA va trobar els dolls d'aigua procedents de Enceladus. Ara, Herschel ha mostrat com encaixen totes aquestes observacions", ha relatat.

L'ESA també precisa que "últimament, l'aigua present en les capes altes de l'atmosfera de Saturn s'està traslladant a nivells més baixos, on es condensa, però les quantitats són tan petites que no es poden observar els núvols que resulten d'aquest procés ".

Finalment, precisa que encara que la major part de l'aigua procedent de la lluna Encelade es perd en l'espai, es congela en els anells de Saturn o potser cau en altres llunes del planeta, la petita part que cau al planeta (entre el 3 i el 5 per cent) "és suficient per explicar l'aigua trobada a les capes altes de la seva atmosfera". "Aquesta aigua també és la responsable de la generació d'òxid addicional, portant compostos com el diòxid de carboni", ha conclòs.