Dotze consells per ser un bon productor musical

Dotze consells per ser un bon productor:

Aprèn a apreciar tots els estils musicals. Sí, jo també vaig tenir 15 anys i tot, menys la música que escoltava, em semblava una merda, però ja amb 30 no estic per a aquestes ximpleries. La música és música i en tots els estils hi ha reptes interessants i coses que aprendre. Això és una cosa que vaig aprendre de la publicitat: un dia feies un tango, un altre una cançó per Amena, el tercer orquestrades per a 80 músics i el quart un tema electro. Està bé especialitzar-se, però no oblidis que hi ha moltes més coses. Per exemple, encara que vaig començar professionalment gravant flamenc (sí, tots tenim un passat fosc), la meva especialitat és els sons més independents i / o electrònics i no obstant això, ara estic a punt d'acabar una de les millors produccions que he fet en la meva vida i és rotllo pop llatí, amb influències diverses.
Adequa la producció a l'estil. És bastant obvi, però no tan respectat. Estudia amb referències el tipus de treball que vas a fer. Si un disc de Metall, escolta Metall. Si és Pop, estudia Pop Que el teu segell sigui una feina ben feta, no 20 discos que sonen a Tequila.
Innova. Aquest pot ser el punt polèmic de la llista. Si a Espanya pequem d'alguna cosa és d'una manca total d'innovació. Aquí tot té un regust ranci que dóna ensurt. Si us plau, siguin moderns, mirin més enllà dels Pirineus (i de totes les nostres fronteres naturals xDD) i innovin. Deixem de ser el país de la paella i els toros (sense acritud per al que li agradi). Com sempre he dit, si els de Daft Punk fossin d'Alcobendas, estarien oposicions per a conserges de la Complutense.
Tria els millors músics i arranjadors que puguis pagar. El teu amic Pere està bé per tocar en un bar, però en una producció no pots permetre't que mig soni. Els millors músics es dediquen professionalment i tenen els millors instruments. S'han acabat les bateries Thunder i els baixos Talmus amb cordes de 10 anys. Al millor el so que busques és així, però, siguem sincers, ¿algú ha gravat alguna bateria Thunder a la qual no li soni el moll del bombo?
Deixa que els músics toquin. Un bon músic té molt a oferir perquè, com he dit abans, és un professional del seu instrument. El coneix, ho estudia i sap coses que tu no saps. Jo sempre deixo a la gent tocar el que ells volen i després demano coses concretes. Tingues sempre un pla B, una mica preparat, però, si hi ha temps, deixa que els teus músics aportin el seu granet de sorra: pot ser com una muntanya.
Dimensiona la producció al teu projecte. A l'hora de buscar un estudi, músics, etc, per al teu projecte, assegura't que és adequat per a cada pas. No cal reservar una sala gran si només vas a gravar bateries tres dies. A més, com menys gent hi hagi en el control, més fàcil serà gestionar la situació. A més, hi ha mil detalls que pots suprimir o que poden ser crucials en cada producció. Per exemple, gravar en cinta pot ser un luxe estúpid per a un disc electro o alguna cosa fonamental per a un de rock clàssic.
Tria el millor tècnic / estudi que puguis pagar. Tots sabem que en tal grava discos a 150 euros per tema, però com sonen? Si el teu disc no va a sonar bé, no et fiquis. Ull, sempre s'ha de dimensionar la producció al projecte. Si és una maqueta, hi ha molta oferta d'estudis i tècnics, però si és un treball per a una companyia, necessitaràs algú amb garanties de resultat.
Cuida el teu artista. En el cas que produeixis discos o cançons, l'artista (grup o solista) ha de ser la teva principal preocupació. Ell està posant a les teves mans la seva carrera professional. De fet, el 99% no arriba a editar res més, de manera que fes de la seva experiència alguna cosa inoblidable. No li importa les teves tires i arronses pressupostaris, els teus problemes personals i si el guitarrista no pot gravar el dijous perquè té diarrea. La teva tasca és treure el millor d'ell (o del grup) i que tot arribi a bon port, no estigues al teu artista informat de cada incidència.
Respecta l'opinió de l'artista. Gairebé sempre ells han escoltat més que tu les cançons, les han tocat en directe, els han donat mil voltes. Has de ser objectiu i treure el millor d'elles, però no et imposis a menys que sigui un error evident o ofereix la possibilitat de provar una altra opció.
Qui paga mana. Això tampoc és tan obvi. Aquí tots som molt artistes, però, atenció, que el que paga espera alguna cosa de tu, i per tant, la seva opinió és la que prima. Ells esperen el millor que puguis oferir, però has de deixar-los contents (de vegades va especificat en els contractes). Si creus que no pots treballar per a un altre, millor no ho facis. I recorda: quan hi ha diners pel mig, la música deixa de ser art i convertir-se en indústria.
No ferms cosa que no puguis defensar. Això es llegeix de dues formes: "no et fiquis en fregats que et superin" i "no fermes alguna cosa del que t'avergonyeixis". Sobren expliaciones.
Atreveix-te. Possiblement un disc de polkas no està la vostra llista de reptes o aficions, però sempre pots buscar algú que t'ajudi (co-productor, o productor associat, que diuen altres). Al final, el camí es fa en caminar.
(Originalment publicat a My Plug In Baby [Antipop])