Estopa X, anys!



Fa ja una dècada que els compassos de Suma i sigue, La raja de tu falda o El del medio de los Chichos -primers singles del debut discogràfic d'Estopa- es van apoderar, primer, dels reproductors de música d'alguns assabentats; després, dels dels amics i familiars d'aquests; després, del favor de la premsa especialitzada (fins i tot, de la més refinada); i finalment, de totes les emissores musicals del país.

El seu primer àlbum és encara avui el dècim més venut de la història d'Espanya El dueto format pels germans barcelonins de Cornellá David i José, tan senzills i simpàtics quan asseguraven que havien compost els seus temes mentre treballaven en la fàbrica, va despatxar més d'un milió de còpies (1.200.000) convertint al seu àlbum homònim al dècim més venut de la història d'Espanya.

Des de llavors, Estopa ha publicat cinc treballs més amb bons resultats de vendes -si bé mai no han assolit les d'aquells gloriosos primers anys-, i han instaurat un estil propi de rock de carrer aflamencado ("un encreuament entre Extremoduro i Los Chichos", explicaven els seus creadors de forma molt didàctica l'any 2000) que ha estat imitat fins a l'extenuació i que ha inspirat a artistes tan reeixits com Melendi.

Ara, per celebrar els seus deu anys de permanència en el món de la música, seu discogràfica ha anunciat la publicació a mitjans de novembre d'un nou treball titulat Estopa X aniversari i que contindrà els temes més significatius de la seva carrera.

Com a novetat, alguns d'ells estaran interpretats per altres artistes que, curiosament, poc han de veure amb l'estil del dueto català (des d'Ana Belén o Albert Pla, a El Canto del Loco, Chambao o El Bicho). Altres cançons seran revisades i rebarrejades per Carlos Jean, Nigel Walker o Alejo Stivel, entre d'altres.