Cotxes més petits i barats de fabricar?


Si les previsions apunten que dins de 10 anys hi haurà quatre vegades més cotxes que en l'actualitat, què fer? Gordon Murray creu haver trobat una solució. Qui és Murray? Per als quals ni els soni aquest nom, un parell de dades: ha estat dissenyador de cotxe de Fórmula 1 els 70 i els 80 i, d'altra banda, va crear el McLaren amb què Ayrton Senna va guanyar el seu primer Mundial.

Murray acaba de presentar un prototip de cotxe de reduïdes dimensions, segons informaven aquesta setmana en la BBC. A les actuals autovies, dos automòbils com el presentat per aquest expert dissenyador cabrien en un mateix carril. S'ha envoltat de part de l'equip que el va ajudar en la seva època en la Fórmula 1 i ha desenvolupat un 'mini' que empra la cinquena part del material necessari per a un cotxe convencional. Està fet a partir d'una barreja|mescla de fibra de vidre, plàstic d'ampolles reciclades i tubs d'acer.

Aquest miniautomòbil urbà ha estat batejat com a T.25. Té espai per al conductor i dos passatgers en la part posterior. No té portes, el sostre i laterals formen un conjunt que es desplaça cap a davant. El mètode de fabricació (iStream) és, en aquest cas, més important per a Murray que el propi vehicle.

El dissenyador espera que, més que vendre el T.25, s'imposi la manera iStream de realitzar vehicles. "No necessitem grans màquines, usem molt poc acer i si es vol canviar el model n'hi ha prou amb reescriure el programari el mateix dia", compta la BBC. "Usem menys peces i més barates, i redueix el risc d'invertir en nous projectes (...) La fàbrica per fer un iStream, no importa la seva mida, requereix un 20% de la inversió que una planta tradicional i un 20% de la mida. A més, al voltant de la meitat de l'energia", argumenta Murray, qui pretén vendre el major nombre de llicències possibles.