Aconsegueixen convertir cèl.lules humanes de la pell en neurones



Científics de la Universitat de Stanford, als Estats Units, han aconseguit convertir cèl lules de la pell en neurones en funcionament simplement afegint quatre proteïnes, mitjançant un procés que dura de quatre a cinc setmanes, segons els resultats d'una investigació que publica 'Nature'.

La troballa, segons destaquen els seus autors, és significatiu ja que "s'evita la necessitat de crear cèl lules mare pluripotents induïdes o IPS, la qual cosa pot dificultar la regeneració de neurones de pacients o malalties per al seu estudi en laboratori.

Els investigadors van iniciar el seu treball el 2010, quan van demostrar que era possible canviar les cèl lules de pell de ratolí directament amb les neurones amb una combinació semblant de proteïnes.

No obstant això, quan va fer amb cèl lules humanes, la conversió ha demostrat ser menys eficient alhora que porta més temps.

"Ara estem molt més a prop de poder imitar malalties neurològiques al laboratori", ha reconegut Marius Wernig, professor assistent de l'Institut Stanford per Biologia de Cèl lules Mare i Medicina Regenerativa i un dels autors de l'estudi, suggerint fins i tot que "en un futur podria aconseguir el seu ús en teràpies humanes ".