L'univers de la Pilarín Bayés

Hi va haver un temps en què una generació de catalans va aprendre les primeres normes ortogràfiques de la seva llengua gràcies a un llibre d'Artur Martorell, Faristol, il.lustrat per Pilarín Bayés. Des de llavors i fins ara el nom d'aquesta dona i els seus dibuixos han format part del paisatge humà i cultural de molts. Aquest és l'Any Pilarín Bayés.

És la dibuixant il.lustradora infantil més prolífica a cavall entre el segle XX i XXI, amb una producció de més de 700 llibres i milions-això afirma la historiadora de l'art M. Àngels Ferrer-de dibuixos. Formada a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, ​​la seva producció és extensíssima, des dels seus primers treballs en Cavall Fort-revista catalana dirigida llavors per Albert Jané, la persona que la va guiar professionalment-i en la editorial La Galera.

"Estic impressionada, expectant i una mica espantada, davant d'aquesta antològica. Estic vivint el moment més àlgid d'una història que va començar quan em van entregar la Medalla d'Or de la meva ciutat i en arribar als 70 anys. Complir setanta t'impressiona, eh? T'adones que estàs en el trajecte final de la vida ". Així deia sentir-Pilarín Bayés abans de la inauguració de Benvinguts al circ, una exposició antològica que-fins al 8 de gener i al Museu de l'Art de la Pell de Vic-mostrarà part de l'obra de la il.lustradora vigatana des dels seus inicis com a estudiant de Belles Arts fins avui.

L'exposició consta de més de 110 originals ordenats cronològicament per dècades. Des de 1960 fins al 2011, es repassa un trajecte en el qual pot detectar-se una doble evolució, tècnica i d'estil. "Del ingenu, elegant i estilitzat a un estil propi totalment definit, madur i inconfusible", com diu en el catàleg, veritable vademècum de consulta de la vida i obra de l'autora.

Fa 17 anys que Pilarín Bayés va trobar a una col.laboradora infatigable: la seva filla Margarida. "Resulta estrany i màgic saber que, actualment, la persona que coneix més la teva obra i la que sap posar-li també millor distància és la mateixa nena que vas donar a llum fa anys", comenta aquesta autora que considera l'ordinador com un dimoni que li aguaita des d'una lleixa. "No sé ni obrir-lo. I és la meva filla la que ha tendit aquest pont que faltava entre la meva feina i les noves tecnologies".

La clau d'aquesta antològica és el món del circ, una metàfora suggerent del que ha estat una vida envoltada de personatges, situacions i anècdotes. Amb aquesta excusa el visitant pot internar-se en una gran carpa plena de ballarines, faquirs, equilibristes i trapezistes-tots els troquelats en fusta han estat dibuixats i pintats per l'autora-fins arribar a una caravana. Allà resideix la part més personal de Bayés: un cronograma de la seva vida personal i artística. En l'última sala apareix un collage amb portades dels seus llibres il.lustrats. Més de 16 metres amb 300 portadas.La mostra finalitza amb una biblioteca on el públic infantil podrà consultar llibres i contes.

Una de les seves últimes entregues ha estat el llibre Punyet! que dedica als seus néts. "Ara que per edat jo podria estar perfectament al cap del carrer, gairebé jubilada, em trobo que estic treballant tant com quan era jove", afegeix amb la seva inconfusible veu de nena entremaliada.
Text de lavanguardia.com