Un estudi assenyala que l'Alzheimer pot ser degut a una infecció

Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Texas i del CIC Biogune atribueix capacitat infecciosa a la malaltia d'Alzheimer, encara que s'indica que és encara molt prematur concloure que aquesta patologia tingui una base infecciosa.

No obstant això, comença a guanyar pes aquesta idea i algunes pistes dirigeixen l'atenció de la comunitat científica en aquesta direcció. Aquest és el cas del recent estudi publicat a la versió digital de la revista Molecular Psychiatry-del Grup Nature-, un projecte de recerca liderat pel Dr Claudio Soto, de la Universitat de Texas, en què ha participat el Dr Joaquín Castella, investigador Ikerbasque al Centre d'Investigació Cooperativa en Biociències, CIC bioGUNE, a Bilbao.

La malaltia d'Alzheimer, el tipus més comú de demència senil, està associada a l'acumulació d'un pèptid mal-plegat en el cervell anomenat amiloide (A).

Encara que hi ha evidències que indiquen que el plegament erroni i la posterior formació de petits agregats de l'esmentat pèptid - procés denominat oligomerització - és l'esdeveniment desencadenant en la malaltia d'Alzheimer, els mecanismes moleculars pels quals aquests agregats produeixen la malaltia són encara desconeguts.