Com viurem en el 2030?

Embarcats en la rutina diària, sovint oblidem com era el món fa només 10 anys enrere. La gran majoria dels objectes que avui portes a tot arreu ni tan sols s'havien inventat fa una dècada. El món segueix canviant, i cada vegada ho fa més ràpidament, així que resulta interessant plantejar-se com serà el món d'aquí a 20 anys.

L'any 2030 moltes coses seran completament diferents al que són avui. Alguns invents faran les nostres vides més fàcils o interessants, mentre que alguns esdeveniments poden fer ombra aquest proper futur.

Resulta bastant fàcil pronosticar un increment exponencial en la penetració i capacitat dels gadgets que han començat a formar part de la nostra vida. Només cal recordar com era un telèfon mòbil fa 10 anys, per donar-nos una idea del que seran d'aquí a 20. Tot i que és poc pràctic reduir la seva grandària, els gadgets tindran una potència i capacitat que faran que els nostres ordinadors de taula actuals semblin un acudit.

Però hi ha altres factors menys previsibles, que també influiran, i molt, en el món del 2030. Per exemple, l'economia xinesa creix mes a mes, i els experts pronostiquen que en 20 anys serà, almenys, un 50% més gran que la nord-americana. Això, a més de les implicacions econòmiques, tindrà una gran influència cultural. Avui dia pràcticament ignorem tot d'aquest país, però si es transforma en el motor de l'economia mundial, segurament els seus costums i part de cultura s'integrarà amb l'occidental.

La medicina també evolucionés, a l'una dels mals dels que ens intenta protegir. Segons el pronòstic d'experts reunits a Davos (Suïssa), el 70 per cent de les morts es produiran per malalties no transmissibles. Això significa que la majoria de la gent morirà de càncer, problemes cardíacs o diabetis. Les malalties que més s'incrementaran seran justament el càncer, passant de 7,8 a 10,8 milions d'morts anuals, i la SIDA (de 2,8 milions a 6,4).

Les vacunes pràcticament acabessin amb algunes malalties infeccioses com la malària o la tuberculosi, mentre que els accidents de trànsit seran culpables de bona part dels morts en els països en desenvolupament. El cigarret matarà a 8,3 milions de persones el 2030, uns 3.300.000 més que en l'actualitat. Una dada interessant és que s'espera que la mortalitat infantil es redueixi de 51 per cada mil nens nascuts a només 27.

El canvi climàtic global serà el gran fantasma que complicarà l'existència de milions de persones. Durant els propers anys la temperatura global seguirà pujant, i el 2030 serà de aproximadament 1.5 graus Celsius major a l'actual. Aquesta petita diferència n'hi haurà prou perquè el nivell dels oceans s'elevi entre 6 i 11 centímetres. Patirem més tempestes, huracans, ciclons, tornados, sequeres i inundacions. Les espècies que avui es troben en perill d'extinció segurament passaran a millor vida. S'estima que desapareixeran a una velocitat cent vegades major que la de la naturalesa.

Com a contrapartida, i gràcies a una major presa de consciència naturista, als supermercats veurem més productes ecològics o "amigables amb el medi ambient".

La provisió d'aigua potable serà un problema. Quan diem "potable" també estem considerant la que s'utilitza en granges o indústries alimentàries. La demanda creixerà un 16%, al mateix temps que les sequeres Orient Mitjà, el nord de la Xina i amplis sectors de l'Índia i Sud-àfrica la transformessin en un focus de conflictes.

Un informe de Greenpeace dóna compte que el 2030 el 10% de l'electricitat consumida serà energia solar fotovoltaica. En tot el planeta sumarà una potència instal · lada de 1,3 milions de megawatts, donant servei a més de 3.600 milions de persones. Països com Alemanya i Espanya, situats al capdavant mundial en la producció d'energia solar, seran el motor d'aquest canvi.

Internet s'haurà transformat en la plataforma digital que connectarà no només ordinadors, sinó a pràcticament la totalitat dels objectes existents al planeta. La nova IPv6 i la miniaturització dels dispositius sense fil faran possible que tots els aparells electrònics formin part, d'una o altra manera, de la xarxa.

Les bones notícies inclouen a l'expectativa de vida, que per aquest llavors haurà passat dels 67,3 anys actuals als 72,2 anys. La població mundial major de 80 anys serà el triple de l'actual, encara que el 60 per cent d'aquests ancians viuran a Àsia.

La pobresa, per fi, va a baixar al món. El nombre de desnodrits baixarà dels actuals 710-460,000,000 de persones. També treballarem menys hores, i ho farem fora de l'oficina. La ubiqüitat d'Internet permetrà que realitzem el nostre treball en qualsevol part que ens trobem.

Tot i que seguirem usant petroli, la seva escassetat farà que motors basats en tecnologies diferents es converteixin en populars. Probablement, la majoria dels cotxes tinguin un motor híbrid, utilitzant hidrogen per funcionar.

Resulta interessant comprovar com el futur, d'alguna manera, s'ha tornat més fosc. Fa 50 anys enrere, una projecció d'aquest tipus mostrava un món utòpic, sense malalties ni guerres, amb gent vivint en ciutats que semblaven tretes d'un capítol de "Els supersònics". Lamentablement, la realitat que ens tocarà viure d'aquí a 20 anys, encara que diferent, serà més semblant a l'actual que a la somiada pels nostres avis.