Els maies van descartar la fi del món per a l'any 2012

Un equip de científics va trobar un calendari maia del segle IX que no prediu la fi del món per al 21 de desembre de 2012.

La data només assenyala un canvi d'època pel retorn d'un antic governant, van indicar investigadors de la Universitat de Boston, qui van trobar el text en les ruïnes de Xultun, Guatemala.

Aquest document preveu set mil anys més de vida, van indicar els científics.

La interpretació que aquesta civilització assenyalés la fi del món per al 2012 és errònia, consideren els científics.

D'acord amb William Saturn, autor principal de l'estudi, les taules astronòmiques descobertes tenen quatre llargues xifres que representen un cicle anomenada baktun de 2,5 milions de dies.

També apareixen símbols astronòmics que representen cicles astronòmics corresponents als planetes Mart i Venus, així com als eclipsis lunars.

Altres simbologies en color vermell, segons sembla, són notes i correccions als càlculs realitzats pels savis d'aquesta civilització.

Els maies "mai van dir que hi hauria una gran tragèdia o un col · lapse del món en 2012, ells no pensaven d'aquesta manera", va assenyalar Rodrigo Liendo, l'Institut d'Investigacions Antropològiques de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM).

Aquest expert va intervenir en una reunió realitzada a Chiapas l'any passat que va analitzar el tema a causa del enrenou que va causar la predicció.