Twitter no val 100% com mesurador d'audiències. De vegades, un programa pot ser un èxit en mencions i Trending Topics però al final no aconsegueix els grans dades d'audiència esperats. Altres, la gran majoria de les ocasions, succeeix tot el contrari: el "rei" de les mencions és el "rei" dels ratings. No obstant això, del que no hi ha dubte és que Twitter és una gran eina per saber què li interessa a l'espectador, què opina i quins són els espais que estan en alça i de moda.
Després l'increment de l'ús de les xarxes socials, la publicació Add Week ofereix un reportatge que ens serveix de ganxo per realitzar aquest article. En aquesta peça el portal dóna 10 consells i claus pels quals un programa és tendència en Twitter i està sempre entre el més comentat pels usuaris i potencials espectadors:
1. Tenir un programa amb ganxo multigeneracional
Si tens un programa amb un target específic, però que aconsegueix arrossegar audiència de diferents edats, estàs de sort. Això és el que li passa a Bob Esponja, que s'adreça a nens i adolescents, però que entre la seva audiència també destaquen els espectadors majors de 18 anys, que estan igual de enganxats a la sèrie. Bob Esponja té més de 37 milions seguidors a Facebook i aconsegueix mig milió de mencions diàries a Twitter. És un dels xous més socials al món.
Si ens acostem a Espanya, un exemple a escala menor és El formiguer d'Antena 3, que arrossega a públic de totes les edats i té un gran seguiment a Twitter i Facebook. És un dels programes més presents en xarxes del nostre país.
2. Cal no subestimar als espectadors.
De vegades les ofertes que creiem que no seran tan mediàtiques es converteixen en els productes potents a Twitter. Als Estats Units, un espai de wrestling com WWE o un programa de hip hop com 106 and Park aconsegueixen colar com TT en les seves emissions, tot i ser més minoritaris. Fins i tot els seus espectadors llancen hashtags, quan es tracta d'una audiència que podria no ser especialment activa en xarxes socials.
3. Associar-se amb marques per major posicionament
Associar amb una marca pot ajudar en la promoció tant en TV com a Internet, ja que s'aconsegueix un doble posicionament. Als Estats Units, Factor X s'associa amb Pepsi i American Idol amb Coca Cola. A Espanya, l'últim acord que podem citar seguint aquesta estratègia és Fanta amb Guasap, el nou programa de Dani Martínez per a Cuatro.
4. Dirigir-se a l'audiència específica i desitjada
Twitter ha arribat a ser definit com una eina generalment jove, urbana i multicultural. Trobar programes amb més públic 'internetizado' pot ser la clau per ser tot un èxit en xarxes socials.
El fenomen "tróspido" de Qui vol casar-se amb el meu fill, Alaska i Mario o Gran Germà poden servir com a exemples a Espanya.
5. Tenir un 'Charlie Sheen' en la seva cadena
Tenir una estrella mediàtica també pot ser la millor opció. FX va augmentar la seva presència en xarxes socials amb el fitxatge del polèmic Charlie Sheen per la sèrie Anger Management. En ser un dels programes més socialment actius ha portat a alguns a preguntar-se si ha creuat la línia de la intrusió. A Espanya un bon exemple seria Risto Mejide, un dels televisius amb més followers a Twitter, fitxat per Telecinco per Tu sí que vals.
6. Publicitat de la qual gent vol parlar i tuitejar
El macroimpacto en xarxes socials està assegurat en la retransmissió d'esdeveniments esportius-com els Jocs Olímpics, la Champions, Superbowl o l'Eurocopa-, on els espectadors consumeixen nombrosa publicitat i els anunciants es veuen obligats a fer bons espots per justificar la despesa.
7. Tenir un bon escàndol
Un programa on les baralles, enfrontaments o les relacions sentimentals estan a l'ordre del dia és cavall guanyador. No és estrany trobar, per exemple, a Sálvame entre el més comentat a la Xarxa amb les polèmiques amb Mila Ximénez, Belén Esteban o Rosa Benito. Gandia Shore es presenta aquesta temporada com un altre dels hits en aquesta categoria amb els previsibles 'embolics amorosos' i baralles entre els seus participants.
8. Emetre un concurs de ball o musical
És una obvietat el desig de comentar que tenen els espectadors quan veuen un talent show. Volen opinar què els sembla els concursants i les seves actuacions. És per això que programes als Estats Units com American Idol, ia Espanya, Tu sí que vals, La teva cara em sona, El número u i-en un futur-la Veu, llancin hashtags propis com a suport a les seves emissions. A més de manera independent ja es colen generalment entre el més comentat a Twitter a les hores del directe, aconseguint rècords de mencions.
9. Tenir presència diària a la graella
Ser present en les graelles amb reposicions ajuda a un major posicionament. No és d'estranyar l'èxit que té La que s'acosta, que se sol colar en els TT encara que Telecinco o FDF emeten capítols de temporades passades. A Twitter crea fidelització i un camp de crítica per recordar les escenes, personatges i moments preferits.
10. Emetre espais "esdeveniment"
Si tot falla, sempre quedarà tenir emissions 'esdeveniment' amb els que cremen les xarxes socials: Jocs Olímpics, Mundial de futbol, Roland Garros, Fórmula 1, Champions ...